Wyszukiwanie zaawansowane


Autor Wątek: Gotowanie na parze- przepisy  (Przeczytany 13842 razy)

Styczeń 08, 2013, 13:08:15
Odpowiedź #30

dariakogucik1

  • Gość
Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 08, 2013, 13:08:15 »
agatapok dzięki myślałam, ze na parze mozn gotować tylko warzywa a patrz nawet mieso rybę i ryż. A długo się tak gotuje, bo mam takie użadzenie do gotowania na parze ale nigdy go nie uzywałam wczoraj poraz pierwszy i ugotowałam buraki tylko na tej maszynie jest napisane, zę warzywa gotuje sie 18 min a u mnie po 30 byly twardawe.

Styczeń 08, 2013, 13:12:41
Odpowiedź #31

Offline agatapok

  • Uzytkownicy | uzależnieni

  • *****

  • 1060
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 08, 2013, 13:12:41 »
dariakogucik1, ciężko mi powiedzieć.
Buraki czy ziemniaki potrzebują nawet więcej czasu na gotowanie w wodzie.
Warzywa takie jak kalafior, fasola czy brokuł są lżejsze.
Niestety mnie pomogę :(


Styczeń 08, 2013, 13:14:01
Odpowiedź #32

Offline Marta Teresa

  • Uzytkownicy | uzależnieni

  • *****

  • 591
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 08, 2013, 13:14:01 »
My też mamy takie ustrojstwo i powiem szczerze, że tam w instrukcji czasy gotowania dla odpowiednich potraw podane są dość dokładnie i się sprawdzają. Ale najlepiej zrobisz sama próbując, bo wiadomo, każde urządzenie jest inne.

I jeszcze do diety: polecam zaopatrzyć się w patelnie grillową. Nie trzeba używać tłuszczu a kurczak albo schab z grillowanymi warzywami- pyszności :D

Styczeń 08, 2013, 13:14:25
Odpowiedź #33

dariakogucik1

  • Gość
Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 08, 2013, 13:14:25 »
agatapok i tak mi bardzo pomogłaś, najwyzej bede sprawdzać widelcem :)

Styczeń 08, 2013, 14:19:23
Odpowiedź #34

Offline Andromeda

  • Uzytkownicy | uzależnieni


  • 6413
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 08, 2013, 14:19:23 »
dariakogucik1, krój je na mniejsze kawalki, to sie ugotują szybciej

Styczeń 08, 2013, 14:41:21
Odpowiedź #35

dariakogucik1

  • Gość
Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 08, 2013, 14:41:21 »
Andromeda, dobra rada zrobie tak :)

Styczeń 09, 2013, 22:04:08
Odpowiedź #36

Offline malutka_ja87

  • Uzytkownicy | uzależnieni

  • *****

  • 3932
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 09, 2013, 22:04:08 »
dariakogucik1,  buraki na patrze gotuja sie nawet ponad godzine.

Styczeń 14, 2013, 14:11:03
Odpowiedź #37

pola102

  • Gość
Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 14, 2013, 14:11:03 »
Krewetki gotowane na parze smakują po prostu wybornie. Szczerze mówiąc naszym zdaniem odpowiednio przyrządzone są lepsze niż smażone. Jeżeli chcecie skosztować tego przysmaku to parowary w dłoń ;) i do dzieła! Przepis jest jak zwykle naszym autorskim pomysłem.

Do przygotowania krewetek na parze potrzebujemy:

    Mrożone lub świeże krewetki (na porcję dla czterech osób kupiłem około 70 dag.) – najlepiej wybrać takie już przygotowane do jedzenia (z usuniętymi łebkami).
    Roszponka lub rukola (jedna paczka),
    Pomidorki koktajlowe (1 opakowanie),
    Miód naturalny (jedna cała łyżka stołowa),
    Ocet (najlepiej balsamiczny),
    Oliwa z oliwek,
    Sól i pieprz

Jak ugotować krewetki na parze?

Zamrożone krewetki przesypujemy do miski, tam je solimy i dodajemy pieprzu (ilość wedle uznania). Odstawiamy na około godzinę lub dłużej (żeby się rozmroziły i delikatnie nasoliły). Z rozmrożonych krewetek odlewamy wodę i wkładamy je do naczynia do gotowania na parze. Jeżeli krewetki są w pełni rozmrożone i wcześniej obgotowane wystarczy im 5 minut gotowania na parze od momentu, gdy woda w zbiorniku wytwarzającym parę zacznie wrzeć. Jeżeli krewetki nie zdążyły się całkiem rozmrozić lub są świeże warto gotować je odrobinę dłużej. Jak długo? Wyjmij jedną (uwaga para jest bardzo gorąca!) i sprawdź czy już jest gotowa.

W czasie, gdy krewetki się gotują na parze robimy szybki, ale bardzo smaczny dresing: do 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek dodajemy łyżkę octu balsamicznego, łyżkę miodu, szczyptę soli i pieprzu do smaku i odrobinę (maksymalnie 2 łyżki) ciepłej wody. Wszystko energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia miodu. Powstaje cudowny dresing winegret o miodowej nucie smakowej (jest pycha!).

Na talerz wykładamy naszą sałatę (może być, co innego niż rukola lub roszponka, ale warto żeby było to coś o wyrazistym smaku), kroimy pomidorki koktajlowe. Na górę kładziemy ugotowane na parze krewetki (przy wyjmowaniu ich z parowaru można łapać za ogonki). Całość obficie polewamy dresingiem (najlepiej użyć do tego łyżki stołowej, lejąc z kubka część dresingu może znaleźć się na naszych spodniach ;) ) i gotowe.:

Styczeń 18, 2013, 00:51:37
Odpowiedź #38

Offline deq102

  • Użytkownicy

  • **

  • 5
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 18, 2013, 00:51:37 »
Danie bardzo słoneczne i niesamowicie smaczne – łosoś ze słoneczną salsą, czyli łosoś z mango i chili. Rybę przygotowałam na parze, więc to lekkie danie idealne na wiosnę, wiosenne są też kolory salsy – zółte i czerwone, a w smakuje słodkie i lekko ostre – zasmakuje Wam :) Lubię przygotowywać łososia na różne sposoby, na święta furorę zrobił łosoś w słodkiej glazurze, wiosną wszystkim powinien spodobać się dzisiejszy łosoś z mango i chili.

I nie obawiajcie się, jeśli nawet nie przepadacie za wyrazistym aromatem mango, to tutaj, w połączeniu z chili, odrobiną cukru i sokiem cytrynową smakuje bajecznie i… słonecznie :) Do dzisiejszego łososia z parowaru proponuję zapiekane ziemniaki lub kaszę gryczaną. Smacznego.
alojamiento Cerler - Pozdrawiam Mart1k4m

Styczeń 18, 2013, 10:07:35
Odpowiedź #39

dariakogucik1

  • Gość
Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 18, 2013, 10:07:35 »
Spróbowałam łososia i rewelacja :lol:  Mój nigy nie jadła ryb ateraz mówi, ze łosoś lepsze od kotletów no normanie z podziwu nie wychodzę :lol:

Luty 17, 2013, 16:37:34
Odpowiedź #40

Offline qca

  • Użytkownicy

  • **

  • 5
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 17, 2013, 16:37:34 »
Składniki
ilość porcji: 4

    20 rzodkiewek
    2 łyżki wody
    50 g masła

 Metoda przygotowania
Przygotowanie: 5 min   | Gotowanie: 8 min
1.
Poodcinać końcówki rzodkiewek.
2.
Ugotować rzodkiewki na parze w mikrofalówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 8 minut lub do momentu kiedy będą miękkie. Odcedzić, dodać masło i podawać.
colchones barcelona - PozdrawiamOla1kr1c

Luty 15, 2018, 17:59:22
Odpowiedź #41

Offline karo22

  • Użytkownicy

  • **

  • 10
    Wiadomości

Odp: Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 15, 2018, 17:59:22 »
Ja gotowałam przez długi czas i jestem zadowolona.

Luty 25, 2018, 21:51:25
Odpowiedź #42

Offline minigaska

  • Użytkownicy

  • **

  • 15
    Wiadomości

Odp: Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 25, 2018, 21:51:25 »
Bardzo lubię pierś z kurczaka gotowaną na parze z masełkiem i czosnkiem - delikatna i pyszna :)

Marzec 26, 2019, 00:02:50
Odpowiedź #43

Offline Nina1

  • Nowy użytkownik

  • *

  • 2
    Wiadomości

Odp: Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 26, 2019, 00:02:50 »
ja polubiłam gotowanie na parze