Wyszukiwanie zaawansowane


Autor Wątek: Gotowanie na parze- przepisy  (Przeczytany 13631 razy)

Maj 25, 2010, 17:45:28
Odpowiedź #15

Offline Andromeda

  • Uzytkownicy | uzależnieni


  • 6413
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 25, 2010, 17:45:28 »
Mufka, jak nie masz miejsca, to mozesz zainwestowac w taki "dynks" :lol:  co się wkłada do garnka i na nim gotuje na parze

Maj 25, 2010, 21:51:13
Odpowiedź #16

Offline Mufka

  • Uzytkownicy | uzależnieni

  • *****

  • 2193
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 25, 2010, 21:51:13 »
Taki wihajsterek, taki? Na razie czekam na Wasze przepisy, bo coś ich tu mało  :mniam:

Maj 26, 2010, 10:38:29
Odpowiedź #17

bomi

  • Gość
Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 26, 2010, 10:38:29 »
Na szybko znalazłam w necie takie 3 przepisy, które zamierzam wypróbować.  :okok:  Niestety nie pamiętam z jakiej to stronki  :szok:
Może komuś się przyda.

Szybki kurczak z ryżem z parowaru

SKŁADNIKI:
•   1 pierś z kurczaka
•   1 opakowanie chińskiej mrożonki
•   słodka lub ostra papryka
•   sos sojowy
•   pieprz
•   woda
•   1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
•   Ryż
•   
PRZYGOTOWANIE:
Umytą pierś drobno pokroić. Posypać ,papryką i pieprzem, polać 2-3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie ,przełożyć wszystko do pojemnika parowaru, przeznaczonego na zupę (oświećcie mnie, który to pojemnik?), dodać mrożonkę ,dolalać 2 szklanki wody. Ustawić pokrętło parowaru na 20 minut, mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami wody. Pod koniec podnieść przykrycie parowaru i wlać zaprawkę z mąki, pomieszać, parować jeszcze 5 min. Podawać z ryżem. Smacznego.

Papryki faszerowane mięsem i kasza manną

SKŁADNIKI:
•   3 duże papryki ( takich na ok. 10 cm wysokości i takim samym przekroju )
•   ½ wydrążonej papryki
•   1 średniej wielkości cebula
•   20 dag piersi z kurczaka
•   1 szklanka wody
•   10 płaskich łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
•   ½ pęczka pokrojonego koperku
•   1,5 łyżki masła
•   1/3 płaskiej łyżeczki soli
•   1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
•   maggi w płynie
   
PRZYGOTOWANIE:
Mięso zmielić w maszynce na grubych oczkach . Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle( 1 łyżka ).Zagotować wodę z 0,5 łyżki masła i szczyptą soli i zasypać kaszą manną . Gotować energicznie mieszając przez 2 minuty aż kasza się rozklei i zacznie odstawać od ścianek garnka ( bardzo gęsta ) . Wymieszać mięso , cebulę , kaszę, koper, sól, pieprz , maggi - wyrabiając dokładnie. Z papryk ściąć góry z ogonkiem. Delikatnie usunąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić ścianek papryk .Ze ściętych wierzchów usunąć ogonki , a resztę pokroić w grubą kostkę razem z ½ papryki i dodać do farszu – wymieszać. Papryki nadziać farszem . Ułożyć w wysokim pojemniku parowaru .Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 40 minut i tyle gotować papryki. Ładnie wygląda jeśli użyje się różnokolorowych papryk ( np. żółte i czerwone, lub zielone ) Osobno podać sos pomidorowy lub koperkowy. A czas gotowania w parowarze zależy od rodzaju parowaru. W tym przypadku wg zaleceń było by 30 minut .

Pulpety zielone perełki z parowaru

SKŁADNIKI:
•   25 dag mięsa mielonego z drobiu
•   4 płaskie łyżki kaszy manny błyskawicznej
•   ½ puszki groszku konserwowego
•   4 łyżki pokrojonego koperku
•   sól
•   pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:
Odsączyć groszek z zalewy .Mięso wymieszać z kaszą manną , koprem .Osolić i popieprzyć . Dodać groszek i delikatnie zmieszać go z masa mięsną .Uformować 4 pulpeciki . Ułożyć w parowarze i gotować 30 minut . Podawać z sosem koperkowym .

Maj 26, 2010, 12:13:50
Odpowiedź #18

Offline blue

  • Uzytkownicy | uzależnieni

  • *****

  • 2225
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 26, 2010, 12:13:50 »
Cytat: "bomi"
Po tym czasie ,przełożyć wszystko do pojemnika parowaru, przeznaczonego na zupę (oświećcie mnie, który to pojemnik?)

Ten bez dziurek ;P taka miseczka - do sosów, zup i ryżu :)

Papryki faszerowane są pyszne! Ja robię z mięsem i kuskus :mniam:



Maj 26, 2010, 12:26:02
Odpowiedź #19

bomi

  • Gość
Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 26, 2010, 12:26:02 »
blue dzięki Ci dobra kobieto  :buzki: Myślałam, że jakiś osobny, specjalny pojemnik, którego nie mam  :szok: a to po prostu pojemniczek na np. ryż  :glupek:

Styczeń 05, 2011, 21:48:22
Odpowiedź #20

Gap

  • Gość
Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 05, 2011, 21:48:22 »
Dziewczyny mam pytanie czy można i jeśli tak to gdzie dokupić do parowaru pojemniczek na ryż b nasz tefal ma podstawkę do mięs w sosie własnym i kubeczki do deserów ale do ryżu pojemniczka nie ma :(

Styczeń 05, 2011, 22:12:15
Odpowiedź #21

Offline Mufka

  • Uzytkownicy | uzależnieni

  • *****

  • 2193
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 05, 2011, 22:12:15 »
Gap, szczerze wątpię, czy uda Ci się kupić do konkretnego modelu dodatkowe wyposażenie. Niemniej - życzę powodzenia! Ja bym spróbowała na stronie producenta odszukać jakieś informacje, w serwisie, w sklepie z częściami agd.
My nowy rok zainaugorowaliśmy odpaleniem naszego nowego Zelmera, który jest cudny, ma wszystko, co sobie wymarzyłam, kocham go i mam w nosie rachunki za prąd!

Styczeń 06, 2011, 09:59:43
Odpowiedź #22

Offline salsera

  • Uzytkownicy | uzależnieni

  • *****

  • 1725
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 06, 2011, 09:59:43 »
Mufka, ja też na Gwiazdkę dostałam Zelmera, na razie tylko był wypróbowany, trzeba nauczyć się na którym piętrze co najlepiej kłaść, ale generalnie jestem zachwycona :) 20 minut i obiadek gotowy :) A mężowi jak ryba na parze smakuje :okok:



Styczeń 06, 2011, 10:15:07
Odpowiedź #23

Gap

  • Gość
Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 06, 2011, 10:15:07 »
Mufka, a to nie można wziąć "jakiego bądź" pojemniczka na ryż tzn przeznaczonego do parowaru ale nie koniecznie do tego modelu?

Styczeń 06, 2011, 12:59:20
Odpowiedź #24

Offline maryll_87

  • Global Moderator

  • *****

  • 4016
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 06, 2011, 12:59:20 »
salsera polecam dzwoneczki z łososia na parze! :]

Marzec 12, 2012, 09:30:48
Odpowiedź #25

Polanka

  • Gość
Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 12, 2012, 09:30:48 »
Ojeeej, Nobel dla tego kto wynajdzie przepis na frytki na parze, ale żeby smakowały tak jak z oleju :) Zbliża mi się ten "najpiękniejszy dzień w życiu" (lipiec), zrzucić kilka funtów by się przydało, a frytki smażone uwielbiam  :D

Styczeń 08, 2013, 12:47:53
Odpowiedź #26

dariakogucik1

  • Gość
Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 08, 2013, 12:47:53 »
dziewczyny odświeżam temat.
Mam zgryza bo Rafła ma diete i musi jesć potawy na przygotowane na parze no i jet problem ja poza pyzami nic na parze nie gotowałam kompeltnie nie wiem co mozna a czego nie mozna. Pomocy :|

Styczeń 08, 2013, 12:50:09
Odpowiedź #27

Offline Marta Teresa

  • Uzytkownicy | uzależnieni

  • *****

  • 591
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 08, 2013, 12:50:09 »
dariakogucik1, polecam przygotowanie ryb na parze. Wystarczy tylko dobra przyprawa do ryb a po przygotowaniu skropienie cytryną. Do tego jeszcze ziemniaki na parze (najlepiej nieobrane) i obiad gotowy :)

Styczeń 08, 2013, 13:00:54
Odpowiedź #28

Offline agatapok

  • Uzytkownicy | uzależnieni

  • *****

  • 1060
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 08, 2013, 13:00:54 »
Zgadzam się z Marta Teresa, ryba na parze + dobra przyprawa jest wyśmienita. Oczywiście różnego rodzaju warzywa np. brokuł.

Jak dostałam diete od dietetyczki mogłam smażyć mięso w jednej łyżce oliwy z oliwek. Oczywiście bez panierki, do tego mozzarella light - pyszności.


Styczeń 08, 2013, 13:03:20
Odpowiedź #29

Offline agatapok

  • Uzytkownicy | uzależnieni

  • *****

  • 1060
    Wiadomości

Gotowanie na parze- przepisy
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 08, 2013, 13:03:20 »
1.
Gotować na parze możemy na zwykłej kuchence w garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzewanej go temperatury wrzenia. Żywność która ma być gotowana umieszczona jest w koszyku nawieszonym nad wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Gorąca para wypełnia cały garnek dzięki czemu żywność gotuje się bardzo szybko.
2
Jeśli nie masz specjalnego garnka do gotowania na parze lub parowaru możesz do zwykłego dużego garnka wstawić naczynie żaroodporne na którym zamieścisz talerz. Pamiętaj o dopasowanej pokrywce do garnka potrzebnej do gotowania na parze.
3
Na parze mogą być gotowane warzywa, ziemniaki oraz ryż. Niektóre warzywa takie jak brokuły i kalafior rozpadają się i rozmakają podczas zwykłego gotowania w wodzie także gotowanie ich na parze jest świetną alternatywą. Warzywa tak jak inne potrawy gotowane na parze będą miały głębszy smak gdy do wody dodasz ziół lub kostki bulionowej.
4
Gotowanie na parze jest zalecane dla wszelkich ryb. Zamiast wody używamy w tym przypadku bulionu lub wina do których dodajemy aromatycznych ziół. Wilgotne środowisko gotowania sprawia, że ryba jest bardzo soczysta.
5
Owoce morza mogą być również gotowane na parze z własnych soków. Małże są często gotowane w dużym, przykrytym garnku z małą ilością wina. Małże gotują w parze własnego soku, który zmieszany z winem oraz innymi dodatkami będzie pysznym sosem.
6
Na parze możesz gotować również metodą En Papillote (fr.) czyli w papilotach. Metoda ta jest często stosowana do gotowania ryb, i polega na wcześniejszym opakowaniu żywności w papier pergaminowy lub folię jak również w liście sałaty, szpinaku, kapusty pekińskiej (liście należy najpierw sparzyć). Szczelnie zawinięta żywność jest wówczas podgrzewana i gotuje się we własnej parze.
7
Do gotowania na parze potrzebujesz składników najlepszej jakości i świeżości. Wybierz chude mięso, które będzie delikatne i nie będzie wymagać długiego gotowania. Usuń z niego nadmiar tłuszczu. Podczas porcjowania mięsa tnij je w poprzek włókien - będzie wówczas delikatniejsze.
8
Upewnij się że pokrywka na garnek idealnie przylega. Dzięki temu zapobiegniesz wydostawaniu się pary na zewnątrz co mogłoby przedłużyć czas gotowania.
9
Przy wybieraniu owoców i warzyw do gotowania na parze wybieraj te świeże i bez skaz. Gotowanie na parze potęguje smak i aromat. Kawałek popsutego warzywa będzie znacznie bardziej intensywny niż gdyby ugotować go w zwykły sposób w wodzie.
10
Żywność nie może mieć kontaktu z wodą i powinna się znajdować co najmniej 2,5 cm nad nią.
11
Pamiętaj, aby mięso i ryby znajdowały się podczas gotowania na samym dole, aby soki z nich wyciekające nie kapały na inną żywność.