Poznańskie Forum Ślubne

Ogólne => Hydepark => Wątek zaczęty przez: Andromeda w Maja 24, 2010, 16:30:22

Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Andromeda w Maja 24, 2010, 16:30:22
Dziewczyny z tego co przeczytałam w temacie "Akcja 0..." wiele z was gotuje na paprze. Może zrobimy zbiór przepisów i pomysłów na tai parowany obiad??
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Mufka w Maja 24, 2010, 16:36:32
Andromeda, ja pyzy gotuję na parze :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Andromeda w Maja 24, 2010, 16:42:51
ja tez i jeszcze mięsko i warzywka :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  ale marchewka i tak najlepsza ty łobuzico ty!
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Mufka w Maja 24, 2010, 16:45:50
Andromeda, łobuzica  (cienka) jest el-cia.
A słuchaj, Ty masz jakiś specjalny superaśny garnek, czy jak?
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Andromeda w Maja 24, 2010, 16:52:44
ty możesz byc łobizicą giętko-językową, czy giętko-języczną :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
a tak mam gara takiego i tzw oczywiste rzeczy już wypróbowałam i teraz się rozglądam za innymi wariantami
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: bomi w Maja 24, 2010, 16:56:23
Cytat: "Mufka"
Andromeda, ja pyzy gotuję na parze :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:


Mufeczko
uwielbiam Cię  :buzki: Ja z parowanych potraw najbardziej lubię frytki i zapiekankę z makaronem  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
A tak na serio-chętnie przyrządziłabym coś ekstra w parowarku według Waszych przepisów  :cwaniak:
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: blue w Maja 24, 2010, 17:02:26
A więc sprecyzuję...  ;P

Rolady na parze

Filety z kurczaka (np.) ubijamy, żeby było miękkie i w miarę cienkie (bo będziemy zawijać).
Przyprawić mięsko solą, pieprzem i jeszcze jakąś przyprawą, która nam przypadnie do gustu (zioła prowansalskie, czy przyprawy do kurczaka itd.).
Na rozłożone filety kładziemy plasterek mozzarelli, suszone pomidory (też fajne są takie z przyprawami ze słoika) i świeżą bazylię.
Zawijamy i wkładamy wykałaczki, żeby się trzymało.
Wsadzamy do parowaru na jakieś 40 minut i gotowe! :radocha:

Pasują do ziemniaków, ryżu, frytek i wszelkich warzyw. Ja czasem cały obiad robię na parze. Ryż w jednej komorze, warzywa w drugiej i mięsko w trzeciej :)

My mamy parowar Philipsa, dokładnie ten: http://www.allegro.pl/item1039262060_parowar_philips_hd_9140_czarny_super_cena.html

Smacznego! :mniam:
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: aniai27 w Maja 24, 2010, 17:05:17
ja w parowarze robię tylko filety z łososia, ale na to przepis niepotrzebny,  tak czy inaczej  ;P , wsadzić łososia, posypać solą morską i pieprzem, na to plaster cytryny, 20 min. na parze i włala  :P
ale blue pisała coś o kurczaku z mozarellą i chociaż nie przepadam za mięsem, to wydaje mi się, że to może być pyszne  :>
o, właśnie jest już przepis  od blue :grin:
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: maryll_87 w Maja 24, 2010, 21:54:10
blue dzięki Ci za ten przepis! Czym prędzej wypróbuję :)  :)
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: salsera w Maja 25, 2010, 08:15:44
bomi, frytki na parze? Takie z pyrów? To raczej nie wyjdą takie typowe frytasy, więc pewnie coś innego masz na myśli. Zdradź nam co też tak pitrasisz :)
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: el-cia w Maja 25, 2010, 08:43:30
Cytat: "Mufka"
łobuzica (cienka) jest el-cia.

Cytat: "Andromeda"
ty możesz byc łobizicą giętko-językową, czy giętko-języczną

Mufka giętko-językowa łobuzica... dobre  :lol:  :lol:  :lol:

Cytat: "bomi"
Ja z parowanych potraw najbardziej lubię frytki i zapiekankę z makaronem

zdębiałam normalnie  :szok: szkoda, że to żart ;)
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Mufka w Maja 25, 2010, 08:49:53
bomi ja też Cię uwielbiam :okok: Buzi, buzi!
salsera, bomi żartowała ;)
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: salsera w Maja 25, 2010, 08:54:40
Szkoda, bo myślałam ze faktycznie coś pokrojonego w słupki paruje i także nazywa frytkami. Zastanawiam się nad garnkiem parowym jako prezent ślubny i ciekawa jestem jakie ciekawości można tym upichcić. a takie zdrowe frytki to byłoby coś :)
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: bomi w Maja 25, 2010, 09:06:34
Cytat: "Mufka"
salsera, bomi żartowała ;)


Salsera z tymi frytkami smażonymi na oleju i kluchami z zapiekanki faktycznie żartowałam  :skromny: Po porostu uwielbiam niezdrowe i tuczące żarełko, chociaż uczę się gotować w parowarze  :cwaniak: Na razie testuje warzywka, cyc kurzęcy z różnymi przyprawami, rybcie- takie standardy  :okok:
Jak wrócę z urlopu, to postaram się wrzucić jakieś ciekawsze przepisy na danka z parowaru (bo teraz mam urwanie głowy  :szok: )

A z "frytek" wyjdą chyba takie zwykłe pokrojone ziemniaczki  :mysli:  :glupek:
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Mufka w Maja 25, 2010, 09:12:28
Cytat: "salsera"
a takie zdrowe frytki to byłoby coś :)


Och, to by było piękne!
Kurczę, zainspirowałyście mnie. Nawet myślałam kiedyś o parowarze, chciałam go wprowadzić na listę prezentów ślubnych, ale chyba na lampie bym go musiała trzymać :idea: Teraz mamy więcej miejsca, muszę przemyśleć zakup. Może wymyślę przepis na frytki na parze? Zaraz bym je opatentowała :cwaniak:
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Andromeda w Maja 25, 2010, 17:45:28
Mufka, jak nie masz miejsca, to mozesz zainwestowac w taki "dynks" :lol:  co się wkłada do garnka i na nim gotuje na parze
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Mufka w Maja 25, 2010, 21:51:13
Taki wihajsterek, taki? Na razie czekam na Wasze przepisy, bo coś ich tu mało  :mniam:
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: bomi w Maja 26, 2010, 10:38:29
Na szybko znalazłam w necie takie 3 przepisy, które zamierzam wypróbować.  :okok:  Niestety nie pamiętam z jakiej to stronki  :szok:
Może komuś się przyda.

Szybki kurczak z ryżem z parowaru

SKŁADNIKI:
•   1 pierś z kurczaka
•   1 opakowanie chińskiej mrożonki
•   słodka lub ostra papryka
•   sos sojowy
•   pieprz
•   woda
•   1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
•   Ryż
•   
PRZYGOTOWANIE:
Umytą pierś drobno pokroić. Posypać ,papryką i pieprzem, polać 2-3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie ,przełożyć wszystko do pojemnika parowaru, przeznaczonego na zupę (oświećcie mnie, który to pojemnik?), dodać mrożonkę ,dolalać 2 szklanki wody. Ustawić pokrętło parowaru na 20 minut, mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami wody. Pod koniec podnieść przykrycie parowaru i wlać zaprawkę z mąki, pomieszać, parować jeszcze 5 min. Podawać z ryżem. Smacznego.

Papryki faszerowane mięsem i kasza manną

SKŁADNIKI:
•   3 duże papryki ( takich na ok. 10 cm wysokości i takim samym przekroju )
•   ½ wydrążonej papryki
•   1 średniej wielkości cebula
•   20 dag piersi z kurczaka
•   1 szklanka wody
•   10 płaskich łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
•   ½ pęczka pokrojonego koperku
•   1,5 łyżki masła
•   1/3 płaskiej łyżeczki soli
•   1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
•   maggi w płynie
   
PRZYGOTOWANIE:
Mięso zmielić w maszynce na grubych oczkach . Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle( 1 łyżka ).Zagotować wodę z 0,5 łyżki masła i szczyptą soli i zasypać kaszą manną . Gotować energicznie mieszając przez 2 minuty aż kasza się rozklei i zacznie odstawać od ścianek garnka ( bardzo gęsta ) . Wymieszać mięso , cebulę , kaszę, koper, sól, pieprz , maggi - wyrabiając dokładnie. Z papryk ściąć góry z ogonkiem. Delikatnie usunąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić ścianek papryk .Ze ściętych wierzchów usunąć ogonki , a resztę pokroić w grubą kostkę razem z ½ papryki i dodać do farszu – wymieszać. Papryki nadziać farszem . Ułożyć w wysokim pojemniku parowaru .Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 40 minut i tyle gotować papryki. Ładnie wygląda jeśli użyje się różnokolorowych papryk ( np. żółte i czerwone, lub zielone ) Osobno podać sos pomidorowy lub koperkowy. A czas gotowania w parowarze zależy od rodzaju parowaru. W tym przypadku wg zaleceń było by 30 minut .

Pulpety zielone perełki z parowaru

SKŁADNIKI:
•   25 dag mięsa mielonego z drobiu
•   4 płaskie łyżki kaszy manny błyskawicznej
•   ½ puszki groszku konserwowego
•   4 łyżki pokrojonego koperku
•   sól
•   pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:
Odsączyć groszek z zalewy .Mięso wymieszać z kaszą manną , koprem .Osolić i popieprzyć . Dodać groszek i delikatnie zmieszać go z masa mięsną .Uformować 4 pulpeciki . Ułożyć w parowarze i gotować 30 minut . Podawać z sosem koperkowym .
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: blue w Maja 26, 2010, 12:13:50
Cytat: "bomi"
Po tym czasie ,przełożyć wszystko do pojemnika parowaru, przeznaczonego na zupę (oświećcie mnie, który to pojemnik?)

Ten bez dziurek ;P taka miseczka - do sosów, zup i ryżu :)

Papryki faszerowane są pyszne! Ja robię z mięsem i kuskus :mniam:
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: bomi w Maja 26, 2010, 12:26:02
blue dzięki Ci dobra kobieto  :buzki: Myślałam, że jakiś osobny, specjalny pojemnik, którego nie mam  :szok: a to po prostu pojemniczek na np. ryż  :glupek:
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Gap w Stycznia 05, 2011, 21:48:22
Dziewczyny mam pytanie czy można i jeśli tak to gdzie dokupić do parowaru pojemniczek na ryż b nasz tefal ma podstawkę do mięs w sosie własnym i kubeczki do deserów ale do ryżu pojemniczka nie ma :(
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Mufka w Stycznia 05, 2011, 22:12:15
Gap, szczerze wątpię, czy uda Ci się kupić do konkretnego modelu dodatkowe wyposażenie. Niemniej - życzę powodzenia! Ja bym spróbowała na stronie producenta odszukać jakieś informacje, w serwisie, w sklepie z częściami agd.
My nowy rok zainaugorowaliśmy odpaleniem naszego nowego Zelmera, który jest cudny, ma wszystko, co sobie wymarzyłam, kocham go i mam w nosie rachunki za prąd!
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: salsera w Stycznia 06, 2011, 09:59:43
Mufka, ja też na Gwiazdkę dostałam Zelmera, na razie tylko był wypróbowany, trzeba nauczyć się na którym piętrze co najlepiej kłaść, ale generalnie jestem zachwycona :) 20 minut i obiadek gotowy :) A mężowi jak ryba na parze smakuje :okok:
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Gap w Stycznia 06, 2011, 10:15:07
Mufka, a to nie można wziąć "jakiego bądź" pojemniczka na ryż tzn przeznaczonego do parowaru ale nie koniecznie do tego modelu?
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: maryll_87 w Stycznia 06, 2011, 12:59:20
salsera polecam dzwoneczki z łososia na parze! :]
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Polanka w Marca 12, 2012, 09:30:48
Ojeeej, Nobel dla tego kto wynajdzie przepis na frytki (http://www.megapedia.pl/przepis-na-frytki.html) na parze, ale żeby smakowały tak jak z oleju :) Zbliża mi się ten "najpiękniejszy dzień w życiu" (lipiec), zrzucić kilka funtów by się przydało, a frytki smażone uwielbiam  :D
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: dariakogucik1 w Stycznia 08, 2013, 12:47:53
dziewczyny odświeżam temat.
Mam zgryza bo Rafła ma diete i musi jesć potawy na przygotowane na parze no i jet problem ja poza pyzami nic na parze nie gotowałam kompeltnie nie wiem co mozna a czego nie mozna. Pomocy :|
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Marta Teresa w Stycznia 08, 2013, 12:50:09
dariakogucik1, polecam przygotowanie ryb na parze. Wystarczy tylko dobra przyprawa do ryb a po przygotowaniu skropienie cytryną. Do tego jeszcze ziemniaki na parze (najlepiej nieobrane) i obiad gotowy :)
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: agatapok w Stycznia 08, 2013, 13:00:54
Zgadzam się z Marta Teresa, ryba na parze + dobra przyprawa jest wyśmienita. Oczywiście różnego rodzaju warzywa np. brokuł.

Jak dostałam diete od dietetyczki mogłam smażyć mięso w jednej łyżce oliwy z oliwek. Oczywiście bez panierki, do tego mozzarella light - pyszności.
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: agatapok w Stycznia 08, 2013, 13:03:20
1.
Gotować na parze możemy na zwykłej kuchence w garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzewanej go temperatury wrzenia. Żywność która ma być gotowana umieszczona jest w koszyku nawieszonym nad wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Gorąca para wypełnia cały garnek dzięki czemu żywność gotuje się bardzo szybko.
2
Jeśli nie masz specjalnego garnka do gotowania na parze lub parowaru możesz do zwykłego dużego garnka wstawić naczynie żaroodporne na którym zamieścisz talerz. Pamiętaj o dopasowanej pokrywce do garnka potrzebnej do gotowania na parze.
3
Na parze mogą być gotowane warzywa, ziemniaki oraz ryż. Niektóre warzywa takie jak brokuły i kalafior rozpadają się i rozmakają podczas zwykłego gotowania w wodzie także gotowanie ich na parze jest świetną alternatywą. Warzywa tak jak inne potrawy gotowane na parze będą miały głębszy smak gdy do wody dodasz ziół lub kostki bulionowej.
4
Gotowanie na parze jest zalecane dla wszelkich ryb. Zamiast wody używamy w tym przypadku bulionu lub wina do których dodajemy aromatycznych ziół. Wilgotne środowisko gotowania sprawia, że ryba jest bardzo soczysta.
5
Owoce morza mogą być również gotowane na parze z własnych soków. Małże są często gotowane w dużym, przykrytym garnku z małą ilością wina. Małże gotują w parze własnego soku, który zmieszany z winem oraz innymi dodatkami będzie pysznym sosem.
6
Na parze możesz gotować również metodą En Papillote (fr.) czyli w papilotach. Metoda ta jest często stosowana do gotowania ryb, i polega na wcześniejszym opakowaniu żywności w papier pergaminowy lub folię jak również w liście sałaty, szpinaku, kapusty pekińskiej (liście należy najpierw sparzyć). Szczelnie zawinięta żywność jest wówczas podgrzewana i gotuje się we własnej parze.
7
Do gotowania na parze potrzebujesz składników najlepszej jakości i świeżości. Wybierz chude mięso, które będzie delikatne i nie będzie wymagać długiego gotowania. Usuń z niego nadmiar tłuszczu. Podczas porcjowania mięsa tnij je w poprzek włókien - będzie wówczas delikatniejsze.
8
Upewnij się że pokrywka na garnek idealnie przylega. Dzięki temu zapobiegniesz wydostawaniu się pary na zewnątrz co mogłoby przedłużyć czas gotowania.
9
Przy wybieraniu owoców i warzyw do gotowania na parze wybieraj te świeże i bez skaz. Gotowanie na parze potęguje smak i aromat. Kawałek popsutego warzywa będzie znacznie bardziej intensywny niż gdyby ugotować go w zwykły sposób w wodzie.
10
Żywność nie może mieć kontaktu z wodą i powinna się znajdować co najmniej 2,5 cm nad nią.
11
Pamiętaj, aby mięso i ryby znajdowały się podczas gotowania na samym dole, aby soki z nich wyciekające nie kapały na inną żywność.
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: dariakogucik1 w Stycznia 08, 2013, 13:08:15
agatapok dzięki myślałam, ze na parze mozn gotować tylko warzywa a patrz nawet mieso rybę i ryż. A długo się tak gotuje, bo mam takie użadzenie do gotowania na parze ale nigdy go nie uzywałam wczoraj poraz pierwszy i ugotowałam buraki tylko na tej maszynie jest napisane, zę warzywa gotuje sie 18 min a u mnie po 30 byly twardawe.
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: agatapok w Stycznia 08, 2013, 13:12:41
dariakogucik1, ciężko mi powiedzieć.
Buraki czy ziemniaki potrzebują nawet więcej czasu na gotowanie w wodzie.
Warzywa takie jak kalafior, fasola czy brokuł są lżejsze.
Niestety mnie pomogę :(
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Marta Teresa w Stycznia 08, 2013, 13:14:01
My też mamy takie ustrojstwo i powiem szczerze, że tam w instrukcji czasy gotowania dla odpowiednich potraw podane są dość dokładnie i się sprawdzają. Ale najlepiej zrobisz sama próbując, bo wiadomo, każde urządzenie jest inne.

I jeszcze do diety: polecam zaopatrzyć się w patelnie grillową. Nie trzeba używać tłuszczu a kurczak albo schab z grillowanymi warzywami- pyszności :D
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: dariakogucik1 w Stycznia 08, 2013, 13:14:25
agatapok i tak mi bardzo pomogłaś, najwyzej bede sprawdzać widelcem :)
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Andromeda w Stycznia 08, 2013, 14:19:23
dariakogucik1, krój je na mniejsze kawalki, to sie ugotują szybciej
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: dariakogucik1 w Stycznia 08, 2013, 14:41:21
Andromeda, dobra rada zrobie tak :)
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: malutka_ja87 w Stycznia 09, 2013, 22:04:08
dariakogucik1,  buraki na patrze gotuja sie nawet ponad godzine.
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: pola102 w Stycznia 14, 2013, 14:11:03
Krewetki gotowane na parze smakują po prostu wybornie. Szczerze mówiąc naszym zdaniem odpowiednio przyrządzone są lepsze niż smażone. Jeżeli chcecie skosztować tego przysmaku to parowary w dłoń ;) i do dzieła! Przepis jest jak zwykle naszym autorskim pomysłem.

Do przygotowania krewetek na parze potrzebujemy:

    Mrożone lub świeże krewetki (na porcję dla czterech osób kupiłem około 70 dag.) – najlepiej wybrać takie już przygotowane do jedzenia (z usuniętymi łebkami).
    Roszponka lub rukola (jedna paczka),
    Pomidorki koktajlowe (1 opakowanie),
    Miód naturalny (jedna cała łyżka stołowa),
    Ocet (najlepiej balsamiczny),
    Oliwa z oliwek,
    Sól i pieprz

Jak ugotować krewetki na parze?

Zamrożone krewetki przesypujemy do miski, tam je solimy i dodajemy pieprzu (ilość wedle uznania). Odstawiamy na około godzinę lub dłużej (żeby się rozmroziły i delikatnie nasoliły). Z rozmrożonych krewetek odlewamy wodę i wkładamy je do naczynia do gotowania na parze. Jeżeli krewetki są w pełni rozmrożone i wcześniej obgotowane wystarczy im 5 minut gotowania na parze od momentu, gdy woda w zbiorniku wytwarzającym parę zacznie wrzeć. Jeżeli krewetki nie zdążyły się całkiem rozmrozić lub są świeże warto gotować je odrobinę dłużej. Jak długo? Wyjmij jedną (uwaga para jest bardzo gorąca!) i sprawdź czy już jest gotowa.

W czasie, gdy krewetki się gotują na parze robimy szybki, ale bardzo smaczny dresing: do 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek dodajemy łyżkę octu balsamicznego, łyżkę miodu, szczyptę soli i pieprzu do smaku i odrobinę (maksymalnie 2 łyżki) ciepłej wody. Wszystko energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia miodu. Powstaje cudowny dresing winegret o miodowej nucie smakowej (jest pycha!).

Na talerz wykładamy naszą sałatę (może być, co innego niż rukola lub roszponka, ale warto żeby było to coś o wyrazistym smaku), kroimy pomidorki koktajlowe. Na górę kładziemy ugotowane na parze krewetki (przy wyjmowaniu ich z parowaru można łapać za ogonki). Całość obficie polewamy dresingiem (najlepiej użyć do tego łyżki stołowej, lejąc z kubka część dresingu może znaleźć się na naszych spodniach ;) ) i gotowe.:
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: deq102 w Stycznia 18, 2013, 00:51:37
Danie bardzo słoneczne i niesamowicie smaczne – łosoś ze słoneczną salsą, czyli łosoś z mango i chili. Rybę przygotowałam na parze, więc to lekkie danie idealne na wiosnę, wiosenne są też kolory salsy – zółte i czerwone, a w smakuje słodkie i lekko ostre – zasmakuje Wam :) Lubię przygotowywać łososia na różne sposoby, na święta furorę zrobił łosoś w słodkiej glazurze, wiosną wszystkim powinien spodobać się dzisiejszy łosoś z mango i chili.

I nie obawiajcie się, jeśli nawet nie przepadacie za wyrazistym aromatem mango, to tutaj, w połączeniu z chili, odrobiną cukru i sokiem cytrynową smakuje bajecznie i… słonecznie :) Do dzisiejszego łososia z parowaru proponuję zapiekane ziemniaki lub kaszę gryczaną. Smacznego.
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: dariakogucik1 w Stycznia 18, 2013, 10:07:35
Spróbowałam łososia i rewelacja :lol:  Mój nigy nie jadła ryb ateraz mówi, ze łosoś lepsze od kotletów no normanie z podziwu nie wychodzę :lol:
Tytuł: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: qca w Lutego 17, 2013, 16:37:34
Składniki
ilość porcji: 4

    20 rzodkiewek
    2 łyżki wody
    50 g masła

 Metoda przygotowania
Przygotowanie: 5 min   | Gotowanie: 8 min
1.
Poodcinać końcówki rzodkiewek.
2.
Ugotować rzodkiewki na parze w mikrofalówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 8 minut lub do momentu kiedy będą miękkie. Odcedzić, dodać masło i podawać.
Tytuł: Odp: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: karo22 w Lutego 15, 2018, 17:59:22
Ja gotowałam przez długi czas i jestem zadowolona.
Tytuł: Odp: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: minigaska w Lutego 25, 2018, 21:51:25
Bardzo lubię pierś z kurczaka gotowaną na parze z masełkiem i czosnkiem - delikatna i pyszna :)
Tytuł: Odp: Gotowanie na parze- przepisy
Wiadomość wysłana przez: Nina1 w Marca 26, 2019, 00:02:50
ja polubiłam gotowanie na parze